PULPETY KLASYCZNE

PULPETY KLASYCZNE

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża marchew
  • 2 kostki rosołowe
  • mały por
  • 1 duża cebula
  • jako
  • bułka tarta
  • masło
  • mleko
  • pieprz, sól lub inne przyprawy do mięsa wedle upodobań

Przygotowujemy na samym początku bulion, w którym nasze pulpety później ugotujemy.

Do średniej wielkości garnka wlewamy około 2-2,5 litra wody, wrzucamy dwie kostki rosołowe oraz pokrojoną w kostkę dużą marchew.

Do kompletu dodajemy kawałek pora i gotujemy przez około 10 minut, następnie zmniejszamy ogień aby bulion nam nie ostygł ale również się już nie gotował.

W międzyczasie zabieramy się do przygotowania masy mięsnej na pulpety.

Do tego potrzebna będzie nam cebula pokrojona w małą kostkę, którą wcześniej podsmażamy do złocistego koloru na małej ilości masła.

Mięso mielone dla naszej wygody wrzucamy do dużej miski tak aby wszystkie składniki łatwo nam się udało wymieszać.

Samo mięso doprawiamy solą i pieprzem, ale tutaj oczywiście każdemu z Was pozostawiam swobodę co do przypraw.

Następnie wbijamy jedno całe jajko oraz wrzucamy wcześniej podsmażoną cebulę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do tak przygotowanego mięsa dosypujemy dwie, trzy łyżki bułki tartej, dodajemy również łyżkę mleka oraz małą łyżeczkę masła. Całość ponownie bardzo dobrze mieszamy.

Warto przed uformowaniem pulpetów na małe kulki i wrzuceniem do bulionu zrobione przez nas mięso spróbować czy jest przyprawione tak jak chcemy.

Teraz moment na wrzucenie małych pulpetów do naszego bulionu. Mnie z 0,5 kg mięsa mielonego udaje się zrobić około 10-12 sztuk pulpetów.

Po włożeniu pulpetów do bulionu zwiększamy ogień na tyle, aby mogły się spokojnie na wolnym ogniu gotować jeszcze przez około 10-15 minut.

Ostanim krokiem, ale to już zależy od upodobań, to można bulion zabielić śmietaną lub też dodatkowo zagęścić mąką. Proponuję to robić tylko wtedy, gdy wiemy, że całe danie zostanie zjedzone tego samego dnia.

Jeśli nie to proponuję wedle uznania poporcjować a wtedy nadarza się okazja, żeby zrobić sobie ucztę w różnych wersjach sosów, taki jak : zabielony śmietaną z dużą ilością kopru, w sosie pomidorowym etc. etc.

Puśćcie wodzę fantazji a klasyczne klopsy mogą Was zaskoczyć.

Czas przygotowania : do 1h

Ilość porcji : 4 osoby

Życzę smacznego

Piotr

Udostępnij