ZUPA RYBNA – OWOCE MORZA Z KULKAMI MIĘSNYMI

ZUPA RYBNA – OWOCE MORZA Z KULKAMI MIĘSNYMI

Składniki na wywar:

  • 3 litry wody
  • 1-2 skrzydełka z kurczaka
  • świeży por
  • marchew
  • 300 g mieszanki owoców morza
  • 2 kostki filetu z mintaja (250-300 g)
  • pół opakowania mieszanki warzyw chińskich
  • marchew
  • kurkuma
  • ostra papryka
  • sól himalajska
  • pieprz

Składniki na uszka:

  • duża szklanka mąki pszennej
  • małe jajko lub pół dużego
  • szklanka letniej wody
  • mięso mielone z indyka lub inne wedle preferencji

Na początek oczywiście przygotowujemy bulion na zupę. Do garnka wlewamy około 3 litrów wody i solimy.

Wrzucamy 2 skrzydełka kurczaka, obraną marchew, świeży por i pół opakowania mieszanki chińskich warzyw i rozpoczynamy gotowanie.

Chwilę po zagotowaniu dodajemy zupa ryba, owoce morza, kuchnia Piotra, mojkociolek.plmieszankę owoców morza (im więcej tym zupa będzie bardziej intensywna) i gotujemy aż owoce morza będą miękkie.

 Z bulionu wyjmujemy skrzydełka z kurczaka, a białe mięso z nich możemy wykorzystać wrzucając do bulionu.

Całość doprawiamy przyprawami według własnego uznania. Ja osobiście uwielbiam tego rodzaju zupy jak są  rozgrzewające dlatego ostra papryka w moim gotowaniu gości często.

Na sam koniec dosypujemy trochę kurkumy, na tyle aby bulion złapał ładny intensywny żółty kolor. Zupę możemy na czas robienia uszek wyłączyć. Pamiętajcie została na jeszcze do dodania ryba!!!

Nie, nie zapomniałem zrobimy to na samy końcu.

Teraz czas na uszka mięsne.

Na początek przesmażamy mięso na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie zrobimy ciasto na uszka.

Do dużej miski wsypujemy szklankę mąki lub więcej jeśli potrzebujemy zrobić więcej uszek. Wbijamy jako i powoli wlewamy letnią wodę.

Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, nie klejącej się do rąk.

Rozwałkowujemy ciasto tak aby było ono cieknie. Za pomocą szklanki (ja używam osobiście kieliszka do wina, ma najlepszy wymiar) wycinamy kółka, do których wkładamy ostudzone mielone mięso i lepimy uszka. Jeśli nie umiesz tego robić, nie przejmuj się zamiast uszek możesz ciasto zawinąć w formie małej kulki.

Tak przygotowane uszka wrzucamy do gotującej się posolonej wody i wyciągamy w momencie wypłynięcia na wierzch. No i gotowe.

Teraz wracamy do zupy, bo pewnie pamiętacie został nam jeszcze filet z mintaja, którym musimy wrzucić do zupy.

Pamiętajcie jeśli chcecie aby ryba w postaci filetu w zupie zachowała jakąś schludną postać to zawsze wrzucajcie ją na samym końcu gotowania.

Ryba gotuje się bardzo szybko i równie szybko się rozpada na drobne kawałki.

Podgrzewany zupę na tyle, aby lekko bulgotała i wtedy wrzucamy pokrojony w dużą kostkę filet mintaja.

I tak gotujemy maksymalnie 10 minut. Warto podczas gotowania spróbować czy ryba jest miękka, po to żeby nie spotkała nas niespodzianka.

Tak przygotowaną zupę podajemy z uszkami dekorując zielonym dodatkiem np. listkami roszponki.

Smacznego

Czas przygotowania: 1h

Ilość porcji : 4 osoby

Życzę smacznego

Piotr

Udostępnij