ZUPA TRUSKAWKOWA Z MAKARONEM

ZUPA TRUSKAWKOWA Z MAKARONEM

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek (najlepsze Kaszubskie)
  • 2,5 litra wody
  • 1 -1,5 szklanki cukru (słodźmy jak najmniej)
  • makaron (według preferencji)

Zupa truskawkowa występuję w naszej polskiej kuchni w różnych wersjach, ale ja osobiście preferuję ten przepis, według którego moja mama przygotowywała nam przepyszną zupę na wakacyjny czas. Przepis jest prosty nie wymaga, żadnej wiedzy kucharskiej (choć niektórzy twierdzą, że nawet wodę można przypalić).

Zaczynamy od prostej sprawy, czyli umycia truskawek i zdjęcia szypułek. Podczas tej czynności odrzucamy wszystkie nadpsute lub lekko zgniłe truskawki, gdyż jeśli by Wam przyszło do głowy zawekować kilka słoików na zapas to szkoda by było aby kiedyś kuchnia Piotra, zupa truskawkowa, zupa, truskawki, obiadpewnego pięknego dnia w naszej spiżarni usłyszeć syczący słoik lub co gorsza wybuch.

Do garnka średniej wielkości, około 5l, wlewamy 2-2,5 litra zimnej wody a następnie szklankę lub więcej cukru wedle upodobania. Pamiętajcie żeby się nie przejmować tym za bardzo, gdyż jeśli zupa wyjdzie Wam trochę za słodka, możecie spokojnie ją później rozcieńczyć gorącą przegotowaną wodą.

Po zagotowaniu wody wrzucamy truskawki i czekamy aż woda ponownie się zagotuje. Następnie zmniejszamy moc i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min maks, obserwując aby truskawki nie rozpadły się nam.

W międzyczasie gotujemy makaron. Właściwie zupa gotowa. Można podawać ją na zimno lub ciepło.

Dla tych, którzy lubią wersję zupy gęstszą proponuję by truskawek było około 2 kg, a wtedy całość po ugotowaniu miksujemy blenderem i uzyskujemy właściwie taki „krem z truskawek”. Mała łyżka śmietany i listek mięty z pewnością ozdobi całą zupę.

Jak widzicie przygotowanie zupy truskawkowej jest proste, łatwe i przyjemne i nie wymaga specjalnych umięjętności, co ważne,  warto w okresie letnim skupić się na zupach owocowych i warzywnych, gdyż to samo zdrowe, a witamin nigdy za dużo. Sami przyznacie, że czasami idziemy na łatwiznę i zapominamy, że takie zupy to samo zdrowie i warto wykorzystać ten czas maksymalnie choćby dlatego, że poza wartościami odżywczymi takie zupy to bardzo mało kalorii.

Czas przygotowania : 20 min

Ilość porcji : 4-6 osób

Życzę smacznego

Piotr

Udostępnij