WOŁOWINA Z KURCZAKIEM PO INDYJSKU

WOŁOWINA Z KURCZAKIEM PO INDYJSKU

Składniki :

  • 0,5 kg świeżej wołowinmojkociolek.pl, kuchnia Piotra, kuchnia indyjska, obiad, przyprawy
  • 0,3 kg filetu z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • pieprz cytrynowy
  • kardamon
  • papryka słodka
  • sól morska
  • świeży imbir
  • czosnek
  • 2 szt papryka czerwona
  • 1 szt papryka żółta
  • 2 szt cebuli czerwonej
  • 1 cytryna
  • 1 sos pomidorowy ew. koncentrat
  • chlebki naan lub ryż
  • 3-4 małe ziemniaki (alternatywa)

 

 

Choć z początku pewnie ilość składników może przerażać, to wierzcie mi prostszego przepisu na tak smaczne danie nie widzieliście dawno. Ja osobiście uwielbiam to danie, bo nie wymaga specjalnego kunsztu kucharskiego a raczej wyczucia smaku i odpowiedniego dozowania przypraw. Tak, właśnie! to przyprawy w tym daniu stanowią najwięcej, stąd też ich tak bardzo dużo w kuchni indyjskiej co powoduje, że danie mieni się zapachami.

No ale do rzeczy. Wszystko to co możemy pokroić, kroimy na kawałki, mięso w kostkę, warzywa w paski lub większą kostkę wedle upodobań poza imbirem i cytryną. Zaczynamy od wołowiny, która powinna być świeża, podobnie zresztą jak i filet z kurczaka. To ważne, gdyż duszenie starej wołowiny może trwać wieki, a efekt będzie fatalny i zrazić do eksperymentowania z gotowaniem.

PRZYGOTOWANIE

Dno dużego garnka zalewamy oliwą z oliwą, wystarczająco na tyle aby podsmażyć na szybkim ogniu wołowinę oraz kurczaka. Tak rozpoczynamy przygotowywanie tej potrawy, cały czas mieszając, aby nie przypalić mięsa stopniowo zmniejszając ognień na tryb duszenia dopiero w momencie, gdy mięso z kurczaka będzie białe.

Zaczynamy powoli dusić mięso przyprawiając je wedle uznania. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo papryki czerwonej (2-3 duże łyżki), curry (1-2 łyżki). Proponuję, aby każdy dosypywał przypraw po trochu i stopniowo krok po kroku dopasowywał smak mięsa i sou według swojego gustu. Dolewamy wodę, tak aby utrzymać poziom sosu taki jaki chcemy. Nie przejmujmy się tym, że nie ma podanych porcji przypraw, gdyż każdy kucharz robi to na czuja w szczególności w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Zaczynamy dusić mięso przez około 30 minut jeszcze bez wrzucania warzyw.

Po 30 minutach wrzucamy oczywiście wszystkie warzywa i dusimy, dusimy tak długo aż wołowina będzie bardzo miękka, ale nie będzie się rozpadać. To ważne, bo danie straci trochę swojego uroku. Dodajemy jeden mały koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy, doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami, świeżym imbirem i sokiem z cytryny i jeszcze chwilę dusimy tak około 10 minut. Czasami do potrawy dodaje kuminu zielonego.

Po duszeniu, które trwa w zależności do jakości wołowiny od 1h do 1,5h danie powinniśmy odstawić do ostygnięcia. Pamiętajmy, że na zimno będzie ono smakowało zupełnie inaczej pod kątem przypraw, niż jak jest ciepłe. Warto aby danie się przegryzło i najlepsze będzie dnia następnego. Danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan.

Jak widzicie danie nie jest trudne w przygotowaniu a daje dużą frajdę jeśli chodzi o poznawanie nowych smaków.  Jeśli ktoś uwielbia ziemniaki  w takiej ilości różnych przypraw to śmiało, bez żadnych konsekwencji dla dania może podczas duszenia spokojnie je wrzucić i za pół godziny będą gotowe. Z sosem jogurtowym (jogurt, sól i pieprz) smakują wyśmienicie.

 

Czas przygotowania : 1,5h

Ilośc porcji : 6 osób

Smacznego życzy

Piotr

 

Udostępnij