ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM

ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonych lub świeżych krewetek średniej wielkości
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 800 ml mleczka kokosowego
  • 800 mln wody lub bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula biała
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 papryczki chili lub piri piri
  • 2 duże marchwie
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego – 200 g
  • oliwa
  • sól, curry
  • świeży szczypiorek lub bazylia

Zupa tajska to wyborny posiłek dla tych, którzy lubią się szybko rozgrzać lub doprowadzić żołądek do stanu używalności po sobotniej dobrej imprezie. Kuchnia azjatycka to miejsce pełnie niespodzianek kulinarnych, a zupa tajska może być zupa tajska, kuchnia Piotra, mojkociolek.pl, kuchnia azjatycka, krewetki, kurczak, curry, przepisprzygotowywana na wiele sposób w zależności o rejonu i użytych składników. Ja chciałbym zaproponować Wam moją wersję a mianowicie kurczak, krewetki i makaron ryżowy, gdyż tak zrobiona staje się naprawdę pożywnym daniem.

No dobra zaczynamy. Na początku kroimy cebulę, czosnek, papryczki oraz pierś z kurczaka w cienkie paski. Możemy również już pokroić marchewki w plastry. Dno większego garnka (5l) zalewamy oliwą i rozgrzewamy dość mocno aby następnie podsmażyć cebulę, papryczki oraz czosnek. Uważajcie przy wysokiej temperaturze czosnek może się szybko spalić, więc mieszajcie,  stopniowo zupa tajska, kuchnia Piotra, mojkociolek.pl, kuchnia azjatycka, krewetki, kurczak, curry, przepiszmniejszając ognień. Następnie wrzucamy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i podobnie jak wcześniej podsmażamy na już troszkę wolniejszym ogniu. Gdyż już kurczak osiągnie biały kolor wrzucamy krewetki i przez 2-3 minuty dusimy przykrywając garnek pokrywką.

I teraz moment, w którym mamy dwie możliwości a mianowicie całość zalewam (800 ml) gorącą przegotowaną wodą lub gorącym bulionem w zależności jak bardzo intensywną chcemy uzyskać zupę. Je preferuję gorącą wodę, która znacznie skraca czas przygotowania. Do garnka wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu.  Zupę traktujemy curry oraz solą wedle uznania.

W momencie gdy nasza marchew będzie już miękka wlewamy mleczko kokosowe cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Na samym końcu wrzucamy makaron ryżowy, ja osobiście używam takich, które nie wymagają gotowania i wystarczy, że poleżą trochę w zupie.

Właściwie zupa jest gotowa.

Liczba porcji : 6-8 osób

Czas przygotowania : 40 minut

Życzę smacznego

Piotr.

Udostępnij