SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM, PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I OLIWKAMI

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM, PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I OLIWKAMI

Składniki :

  • 5 dużych ziemniaków zwykłych lub sałatkowych
  • 1 mały słoiczek oliwek zielonych
  • 4 jajka na twardo
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 pęki szczypiorku
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Oczywiście na początku przygotowań do sałatki gotujemy ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. To pierwszy krok do smakowitej sałatki ziemniaczanej. Po ugotowaniu ziemniaki i jajka odstawiamy do ostygnięcia a w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki. Przygotujmy najpierw sos, który jest bardzo prosty ale wymaga tzw „przegryzienia”. Mieszamy jogurt z jedną dużą łyżką majonezu, dodajemy przyprawy sól, pieprz wedle uznania. Ja osobiście czasami dodaje kurkumę, dla zmiany koloru oraz lekko smaku. Sos odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Następnie kroimy paprykę oraz cebulę w kostkę no i oczywiście zabieramy się teraz do obierania ziemniaków, które również kroimy ale w dużą kostkę. Podobnie robimy z jajkami na twardo. Tak przygotowane produkty wrzucamy do dużej miski w kolejności : ziemniaki, jajka, papryka, cebula, oliwki i na samym końcu pokrojony szczypiorek. Całość zalewamy przygotowanym sosem jogurtowym i mieszamy, ale wlewamy go tylko tyle ile potrzeba, aby sałatka nie stała się zbyt „ciapowata”.

sałatka z ziemniakami, sałatka, oliwki, ziemniaki, papryka

Sałatkę można podawać przygotowaną do razu. Ja osobiście preferuję kiedy jest wstawiona do lodów

ki i odczeka tam dobre pół godziny, wtedy w mojej opinii jest najlepsza. Ale oczywiście to wszystko sprawa smaku i upodobań kulinarnych.

Czas przygotowania : 1h

Ilość porcji : 4 osoby

Smacznego

Życzy Piotr.

Udostępnij