KLOPSIKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM I OTRĘBAMI

KLOPSIKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM I OTRĘBAMI

Składniki:

  • 0,5 kg zmielonego świeżego mięsa z piersi indyka
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 garście otrębów żytnich
  • 1 jajko
  • 1 mała śmietana 18%
  • 1 kostka rosołowa lub 1 bulionetka
  • liście laurowe, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Do dużej miski (oczywiście dla wygody mieszania) wkładamy zmielone mięso z piersi indyka. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do środka. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem lub inne przyprawy wedle uznania i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy w ten sposób przygotowane mięso do lodówki na pół godziny, aby się „przegryzło” z przyprawami i cebulą.

Dalej po wyjęciu mięsa wbijamy całe jajko, ewentualnie jeszcze przyprawiamy jeśli okaże się, że smak mięsa jest dla nas zbyt mało intensywny oraz powoli małymi krokami dosypujemy otręby do uzyskania konsystencji pozwalającej ulepić małe klopsiki bez tzw. efekty przyklejania się do ręki.

Potrzebujemy patelnię, którą zalewamy trochę wodą tak abyśmy mogli nasze pulpety udusić. Do wody wrzucamy jedną kostkę

rosołową, liść laurowy, gałkę muszkatołową  i na małym ogniu rozpuszczamy kostkę. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy ulepione wcześniej klopsy i powoli dusimy pod przykrywką. Jeśli nasze klopsiki zaczną zmieniać kolor jak na zdjęciu (po prawej) zasypujemy klopsy opakowaniem pokrojonych lub całych liści szpinaku i dalej dusimy na wolnym ogniu aż liście szpinaku zmiękną, czyli około 15-20 minut. W samej końcówce duszenia możemy odkryć patelnię aby sos, który powstał mógł trochę odparować.

Na samym końcu odstawiamy patelnię do ostygnięcia, gdyż został nam już ostani etap do robienia a mianowicie dodanie śmietany. Pamiętajcie nigdy nie dodawajcie śmietany do gorącego sosu, gdyż jest wielce prawdopodobnie, że śmietana się zwarzy. W ten sposób uzyskacie gęsty sos o bardzo aksamitnym smaku. Najlepiej podawać klopsy z ryżem brązowym lub kaszą gryczaną.

Smacznego życzy Piotr.

Czas przygotowania : 1h

Porcje dla : 4 osoby

Udostępnij