MIX SAŁAT Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM

MIX SAŁAT Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM

Składniki :

  • 1 opakowanie miksu sałat sałatka, mix sałat, krewetki, kurczak, kuchnia Piotra
  • 1 szt. średniej piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie krewetek mrożonych (250-300 gram)
  • 2 szt pomidorów lub 1 duża papryka czerwona
  • pół małej szklanki piwa (100 mln)
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • czosnek, inne przyprawy
  • masło
  • masło kokosowe
  • oliwa
  • 1 mała łyżeczka curry

Jak przygotować?

Krewetki od tego zacznij od tej części.

Na początek kroimy w kostkę i podsmażamy kurczaka na patelni na maśle kokosowym, którego powinno być jak najmniej (1 płaska łyżka). Kurczaka oczywiście doprawiamy według uznania, ja osobiście preferuje ostrzejszą wersję przypraw, stąd też w przepisie ostra papryka.  Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W między czasie do dużego naczynia wsypujemy całe opakowanie miksu sałat. Na jego wierzch kładziemy pokrojone pomidory w kostkę a na ich wierz wrzucamy podsmażonego kurczaka.

Krewetki

Jeśli kupiłeś krewetki mrożone, pamiętaj aby je dużo wcześniej wyjąć do rozmrożenia jakieś 2h przed przygotowaniem całej sałatki. Ja osobiście preferuje krewetki białe, obrane z ogonkiem w rozmiarze 30/40.  Podobnej wielkości powinny być kostki krewetki, owoce morza, sałatka, fit, kuchniapiotra, mojkociolek.plpokrojonego kurczaka. Przed wrzuceniem na patelnie musimy pamiętać, że warto poodrywać ogonki w krewetkach. Musmy zrobić to w sposób delikatny, tak aby nasze smaczne owoce morza nie ucierpiały. Na rozgraną patelnię wrzucamy 2 łyżki płaskie masła a następnie obrane krewetki. Pamiętajmy, że owoców morza generalnie się nie soli!!! Na patelnię dorzucamy wyciśnięty czosnek i cały czas mieszamy krewetki z masłem i czosnkiem, tak aby nic się nam nie przypaliło. Po 2 minutach troszkę zmniejszamy ogień i wlewamy małą szklankę dobrego piwa.

Piwo

Piwo nie może być byle jakie, a to ważne w tym przepisie, gdyż to ono również nadaje charakterystyczny smak całej potrawie. Nie będę podawał nazw, ale ważne jest to aby nie było z komercyjnego browaru tzw. masówki. Podpowiem tylko, że powinno kosztować nie mniej niż 6 zł za butelkę. Wracając do krewetek, po wlaniu piwa powoli mieszamy, aż do prawie całkowitego odparowania, ale trochę na patelni powinno zostać, aby móc z tego zrobić sos. Krewetki wykładamy do miski na wierz pozostałych składników.

Sos

Ostatnią rzeczą jaką mamy do zrobienia to sos. Na patelni do pozostałości duszenia krewetek dodajemy dwie łyżki oliwy oraz małą płaską łyżeczkę curry. Wszystko to razem z sosem po krewetkach mieszamy z oliwą i curry a następnie zalewamy już ostygniętym sosem całą sałatkę.

Smacznego życzy. Piotr.

Czas przygotowania : max. 1h

Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.