SAŁTKA Z FETĄ, ŻURAWINĄ I OPIEKANYMI MIGDAŁAMI

SAŁTKA Z FETĄ, ŻURAWINĄ I OPIEKANYMI MIGDAŁAMI

  • 1 mała sałatka lodowa
  • 1 opakowanie fety – 250-270 gram
  • 2 małe opakowanie żurawiny
  • 2 małe opakowania migdałów w płatkach
  • 1 mały majonez
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4-6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz

Na początek proponuję zrobić sos, który tej sałatce nadaje wyśmienitego smaku. Ilość sosu oczywiście przygotowujemy według swojego uznania, jednakże pamiętajmy, żeby nie było go zbyt dużo gdyż zabije smak pozostałych składników. Ja osobiście wykorzystuje cały mały jogurt naturalny, 2-3 łyżki majonezu (im więcej tym sos bardziej aksamitny w smaku). Wrzucamy to razem do małej miseczki i mieszamy dodając sól, pieprz do smaku no i oczywiście wyciśnięte w prasce 4-6 ząbków czosnku. Najlepiej taki sos przygotować 1h godzinę wcześniej i wstawić do lodówki aby wszystko doskonale się przegryzło. sałatka, feta, obiad, kolacja, zdrowie, migdały, żurawina

Następnie myjemy sałatę lodową i rwiemy ją na kawałki układając w szklanym naczyniu. Później zalewamy całą sałatę przygotowanym wcześniej sosem, ja osobiście lubię, kiedy cała sałata lodowa przykryta jest 1 cm warstwą sosu. Teraz czas na żurawinę, którą rozsypujemy po powierzchni sosu, bardzo delikatnie tak aby nie utonęła. Następna w kolejności jest feta, pokrojona w kostkę, którą również rozkładamy w naczyniu.

Czas na prażone migdały w płatkach, które przygotowujemy na rozgrzanej patelni. Musimy pamiętać, że płatki są bardzo cienkie, więc musimy mieszać co jakiś czas, aby się nie spaliły. Tak przygotowanymi płatkami posypujemy całość sałatki.

Co najważniejsze sałatka prosta, smaczna i mimo, tego że jest w niej feta ma niewiele kalorii. Smakuje wyśmienicie i jak dla mnie to jedna z najbardziej ulubionych sałatek.

Czas przygotowania : 30 min.

Liczba porcji : 4 osoby

Smacznego życzy

Piotr

 

Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.